Lasten kuvakirjoista on monenlaista apua arjessa, sillä niissä käsitellään elämän monia puolia. Lisäksi lastenkirjat tuovat rauhaa kriisitilanteisiin.
Kuvakirjojen aihepiiri on laajentunut valtavasti viime vuosina. Perheiden moninaisuuden kuvauksessa näkyvät jo esimerkiksi kahden äidin perheet tai lapsen ikävä, kun toinen vanhemmista on vankilassa tai asuu toisessa maassa.
Tunnetaitoihin ja tunnekasvattamiseen keskittyviä lastenkirjoja ilmestyy nyt todella paljon ja useammassa kirjassa on erillinen tietopaketti aikuisille.
Lastenkirja antaa mahdollisuuden lapselle ”kuivaharjoitella” monia arkisia elämäntilanteita. Laadukkaasti kirjoitettujen ja kuvitettujen kuvakirjojen avulla lapsi tutustuu itseensä ja läheisiinsä ja saa mahdollisuuden sanoittaa paremmin tunteitaan.
Todella suuren kriisin kohdannut lapsi saa vertaistukea lastenkirjoista. Tärkeä oivallus siitä, että hän ei ole oman murheensa kanssa yksin, voi olla lapselle aidosti voimaannuttava kokemus.
Lapsen lähellä olevan aikuisen tulisi aina kuunnella herkällä korvalla lapsen tarpeita. Erityisen tärkeää tämä on lyhytkestoisen kriisin tai vakavamman, pitkään kestävän trauman kanssa painivan lapsen tukemisessa. Pienempien lasten voi olla helpompi samastua eläinhahmoista kertoviin lastenkirjoihin. Näin lapsi saa hieman etäisyyttä aiheeseen.
Erilaisten teemakirjojen ohella ilmestyy paljon kirjoja esimerkiksi ruokailuun ja nukkumaan menoon liittyvistä lapsen ja aikuisen välisistä ”tahtojen taisteluista” sekä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvistä haasteista lapsen kaveripiirissä ja päiväkodissa.
Pieniäkään lapsia ei voi enää kokonaan suojella uutisotsikoiden todellisuudelta. Lapsen vanhemmilta ja muilta lähellä olevilta aikuisilta ja ammattikasvattajilta vaaditaankin erityistä herkkyyttä sen suhteen, kuinka puhua vaikkapa sodasta ja rauhasta siten, että lapsen perusturvallisuuden tunne ei järky. Yleensä lapsi viestii luonteelleen ominaisella tavalla aikuiselle, jos tietyt ajankohtaiset teemat askarruttavat häntä erityisesti ja hän haluaa niistä puhua.
Akuutissa tilanteessa, jossa lapsen turvallisuudentunne on jostakin syystä järkkynyt, on hyvä lukea hänelle juoneltaan ja esitystavaltaan hyvinkin verkkaisia ja rauhallisia lastenkirjoja, joissa esimerkiksi eläinemo vakuuttaa rakkautta poikaselleen. Kiireisessä arjessa tällaiset kirjat ovat kaikille lapsille kuin tukipuita, joihin nojata elämän äkkikäänteissä.
Kirjaa ääneen lukevan aikuisen kannattaa aina varata riittävästi aikaa myös kirjasta keskustelemiseen. Kiireetön ja rentouttava lukutilanne itsessään auttaa lasta kertomaan ajatuksistaan ja hänelle tärkeistä asioista.
PÄIVI HEIKKILÄ-HALTTUNEN
FT, dosentti, Tampereen yliopisto
Olemme koonneet kirjalistaan täsmävinkkejä erilaisiin tilanteisiin perheissä. Tutustu listaan ja ota talteen vinkit, jotka auttavat arkisten tunteiden käsittelyssä ja kriisitilanteissa.