Ääneen lukeminen vaikuttaa lapsen lukutottumuksiin

Lapselle ääneen lukeminen on ainoa tehokkaaksi todettu keino vaikuttaa lukutottumuksiin. Saksan keskeisimmän lukutaitojärjestön Stiftung Lesenin tutkimuspäällikkö Dr. Simone C. Ehmig kertoi lapselle lukemisen merkityksestä vierailleessaan Suomessa.

Saksan keskeisimmän lukutaitojärjestön Stiftung Lesenin tutkimuspäällikkö Dr. Simone C. Ehmig vieraili Suomessa ja esitteli tutkimusta, jonka mukaan Euroopassa 73 miljoonaalla aikuisella on huonot tai puutteelliset luku- tai kirjoitustaidot. Lukutaidon kehittäminen kannattaa aloittaa jo vauvasta ennen kuin lapsi oppii itse lukemaan. Tähän keinona on ääneen lukeminen. Jo 15 minuuttia ääneen lukemista päivässä riittää.

Vanhempien koulutustaso periytyy helposti, mutta lukeminen on hyvä tapa murtaa sosioekonomisia rajoja. Lapset, joille on luettu ääneen, saavat parempia arvosanoja kouluaineissa. He myös kertovat useammin, että lukeminen on hauskaa ja lukevat kirjan kerran viikossa tai useammin. Ehmig selitti, että ääneen lukeminen tekee lukemisen tutuksi lapselle. Erityisesti poikien lukuinnostuksessa näkyy selvä ero niiden välillä, joille on luettu ja niiden joille ei. Lisäksi lapsille, joille on luettu, on kehittynyt suurempi empatiakyky. Tarinoita kuuntelemalla he saavat roolimalleja sekä oppivat ihmisten luonteesta ja käytöksestä.

Ehming muistutti, että ääneen lukeminen ei ole vain hiljaa kuuntelemista, kun toinen lukee, vaan perheessä se tarkoittaa ajatusten vaihtoa. Lukemisesta on hyötyä myös vanhemmille, sille se tuo kokemuksen yhdessäolosta. Ääneen lukukokemuksen voi antaa myös perheen ulkopuolella esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja kirjastoissa.

Ehmig painotti, ettei lukemista voi aloitta liian aikaisin ja ääneen lukuhetket kannattaa säilyttää arjessa, silloinkin kun lapsi osaa itse lukea. Muuten lapsi voi turhautua, sillä hän on tottunut kuulemaan melko monimutkaisia tekstejä, mutta opetellessaan lukemaan lapsi joutuu aloittamaan yksinkertaisista teksteistä. Lukemista kannattaa jatkaa lapselle niin pitkään kuin haluaa. Hyvä keino kannustaa lukemiseen, on esimerkiksi antaa vanhemmille lapsen synnyttyä kirjalahja.

Lukemiseen tuo haasteensa digitalisoituminen, mutta toisaalta se antaa myös mahdollisuuksia. Seminaarissa pohdittiin äänikirjojen asemaa. Äänikirjat eivät korvaa lukemista ja ääneen lukemista, mutta ne voivat houkutella lukemaan. Digitaalisia laitteita voidaan käyttää muutenkin hyväksi lukemisessa. Stiftung Lesenillä on esimerkiksi nettisivut, jotka tarjoavat vanhemmille joka viikko uutta luettavaa. On myös olemassa erilaisia sovelluksia, jotka tukevat lukemista.

Lataa Ehmigin esitys ääneen lukemisesta (englanniksi, pdf)

 

Tilaa uutiskirjeemme