Kaipaatko perheenne lukuhetkiin vaihtelua, uusia ideoita tai lukurutiinia? Kokosimme yhteen parhaat vinkkimme, joiden avulla voitte viettää monenlaisia mukavia lukuhetkiä.
Lukemisesta rutiini
Mihin päivän hetkeen lukeminen sopisi teidän perheessä parhaiten? Aamutoimien jälkeen, ennen päiväunia, jälkiruoaksi ruokailun jälkeen? Lukea voi koska vain. Varatkaa lyhyt hetki joka päivä yhteiselle lukuhetkelle.
Mielikuvittamaan
Mitä tarinassa tapahtui? Millaisia hahmoja kirjassa esiintyy? Minkälainen taideteos tarinasta syntyy? Piirtäkää, maalatkaa tai askarrelkaa.
Kirjasta leikki
Herättäkää tarina eloon! Löytyykö kotoa kirjassa mainittuja eläimiä tai hahmoja pehmoleluina tai nukkeina? Mitä kirjassa syödään? Minkälaisen majan tarinan pohjalta voisi rakentaa? Miten päähenkilö pukeutuu? Kirjan tarina voi jatkua lapsen leikissä.
Tutki ja opi
Eläinkirjoja, luontokirjoja, harrastuskirjoja ja muita tietokirjoja voi tutkia yhdessä lapsen kanssa. Löytyisikö luontokirjan kasveja kotipihalta? Mikä on maailman suurin eläin? Miten rakennetaan linnunpönttö?
Lorukortit käyttöön
Tulosta lorukortit ja leikkaa irti. Heitä kortit hattuun tai pipoon ja anna lapsen nostaa loru kerrallaan. Osassa korteissa mukana leikkiohjeet.
Haluaisitko, että lukeminen olisi luontevampi osa perheenne arkea? Ota videolta talteen käytännön vinkit omannäköiseen lukevaan arkeen.
Pieni vauva nauttii katselu- ja lorukirjoista. Lapsi nauttii tarinoista ja jaksaa kuunnella, kun aikuinen lukee tai kertoo lapselle erilaisia tarinoita. Lapsen kannalta kirjojen ääneen lukemisessa toteutuu samalla kertaa useampi tarve: läheisyyden, yhdessä tekemisen, yhdessä koetun ilon ja jännityksen sekä sanojen, kielen ja puheen oppimisen tarve.
Kirjojen ääneen lukeminen ja loruttelu avaavat lapselle portin mielikuvituksen maailmaan, jossa aistitaan erilaisia tunteita ja tunnelmia. Ääneen lukeminen tukee myös hahmotuskykyä, vähentää stressiä ja helpottaa erilaisten kokonaisuuksien työstämistä. Lukemisen jälkeinen keskustelu on tärkeä osa yhteistä elämystä.
On tavallista, että lapsi haluaa kuulla tiettyä kuvakirjaa, satua tai tarinaa kerta toisensa jälkeen. Jos lapsen arki on hektistä, tutut tekstit tarjoavat hänelle mieluisan rauhallisen turvasataman ja hengähdyspaikan. Rentouttavan lukuhetken jälkeen lapsen on usein helpompi lähteä kertomaan jostakin hänen mieltään askarruttaneesta asiasta tai päivän tapahtumista.
Lisätietoa lukemisen merkityksestä: 10 faktaa lukemisesta 2024 / 10 fakta om läsning 2024
Olemme koonneet kirjavinkkejä eri-ikäisille lapsille ja monenlaisiin arjen tilanteisiin. Sivulta löydät myös lapsen keskittymistä tukevia lukuvinkkejä.