Tips för gemensamma lässtunder

Vill ni ha omväxling, nya idéer eller läsrutiner till familjens lässtunder? Vi gjorde en sammanställning av våra tips som ni kan använda för många trevliga lässtunder.

Fem tips för lässtunder

Gör läsningen till en rutin
När passar det bäst för er familj att läsa? Efter morgonsysslorna, före dagsvilan, som efterrätt efter maten? Man kan läsa när som helst. Vik en stund varje dag för gemensamma läsning.

Skapa inre bilder
Vad hände i berättelsen? Vem fanns med i boken? Ett hurdant konstverk blev det av historien? Teckna, måla eller pyssla.

Gör en lek av boken
Väck berättelsen till liv! Hittar du sådant som finns i boken hemma: dockor, mjukisdjur eller andra leksaker? Vad äter de i boken? En hurdan koja kan du bygga som passar bokens handling och personer? Hur är huvudpersonen eller valfri biperson klädd? Ni kan fortsätta berättelsen i en lek.

Forska och lek
Ni kan undersöka djurböcker, naturböcker, hobbyböcker och faktaböcker tillsammans med barnet. Vad hittar ni för växter på gården? Vad är världens största djur? Hur bygger man en fågelholk? Vad var lika förr (föremål, vanor, mat), vad var helt annorlunda?

Använd verskorten
Skriv ut verskorten och klipp ut dem. Lägg in korten i en hatt eller mössa och låt barnet ta ett kort åt gången. På en del kort finns instruktioner för en lek.

Berätta om era lässtunder: #läsförbarnet #läshemma #enkvartomdagen är #enkvarttillsammans

 

Video: Läsningens betydelse

Varför är det viktigt att läsa för sitt barn? 6 fakta om högläsnings betydelse:

Visste du det här om läsning?

Det lönar sig att läsa redan för en baby

En liten baby njuter av pek- och versböcker. Barnet njuter av berättelser och orkar höra på när den vuxna läser eller berättar historier. För barnet fyller läsningen många funktioner: behovet av närhet, gemensamma upplevelser, glädjeämnen och spänning samt glädjen att lära sig nya ord, ta språket och talet i besittning.

Läsning stöder barnets utveckling

Högläsning, rim och ramsor öppnar porten till barnets fantasivärld, där man kan snusa på olika känslor och stämningar. Högläsning stöder också gestaltningsförmågan, minskar stress och underlättar att bearbeta olika helheter. Samtal efteråt om det man läst är en viktig del av den gemensamma upplevelsen.

Det är vanligt att barnet vill höra samma bilderbok, saga eller berättelse om och om igen. Om barnet har en jäktig vardag, kan bekanta texter ge en trygg hamn och andhämtningspaus. Efter en avkopplande lässtund har barnet ofta lättare att tala om något som tynger hen, eller dagens händelser.

Mer info om läsningens betydelse: 10 fakta om läsning 2024

Gemensamma lässtunder – lätta tips för hela familjen!

Gemensamma lässtunder är den bästa omsorgen. Stunderna tillsammans med berättelser är en gåva för barnets framtid. Kolla våra tips för lässtunder, lästips samt fakta om läsning.

Beställ nyhetsbrev