Lukulahja lapselle -ohjelma
levinnyt kaikkialle Suomeen

Neuvoloista saatavat kirjakassit innostavat vauvaperheitä lukemaan. Lukulahja lapselle -kirjakasseja jaetaan lähes 300 Suomen kunnassa. Ensimmäisen toimintavuoden aikana Lukulahja lapselle -kirjakassi on jaettu jo yli 65 000 vauvaperheelle neuvoloissa ympäri Suomen. Kirjakassit jaetaan kaikille vuosina 2019-21 syntyville lapsille.

”Olin yllättynyt saadessamme neuvolasta kassin. Hienoa, että lukemisen hyötyjä nostetaan esille! Uskon, että tämä kirjakassi tuo muutosta lapsiperheiden lukemiseen”, 8 kuukauden ikäisen Danielin äiti Ira Menna Raumalta kertoo.

Lukukeskus tukee lapsiperheiden lukutottumuksia Suomen Kulttuurirahaston rahoittamalla kolmevuotisella Lukulahja lapselle -ohjelmalla. Kirjakassi jaetaan kaikille vuosina 2019-21 syntyville vauvoille. Neuvolassa jaettavalla kirjakassilla pyritään vaikuttamaan perheiden lukutottumuksiin heti lapsen syntymästä lähtien. Vauvojen lorukirjan ja iltasatukirjan lisäksi kassiin on pakattu tietoa ääneen lukemisen merkityksestä lapsen hyvinvoinnille ja perheen vuorovaikutukselle.

”Olemme neuvolan työntekijöinä kokeneet nämä lukukassit mukavaksi ja tarpeelliseksi jaettavaksi lapsiperheille. Myös perheet ovat ilahtuneet materiaalista. Lukemisen ja yhdessäolon tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Nykyisen kännykkä- ja tablettipainotteisen ympäristön vastapainoksi on hienoa jakaa perinteistä kirjallista materiaalia”, kertoo terveydenhoitaja Päivi Kangaspunta Imatran neuvolasta.

Tieto lukemisen tärkeydestä kuuluu tasavertaisesti kaikille

Lukulahja lapselle -kirjakasseja jaetaan lähes 300 Suomen kunnassa. Ensimmäisen toimintavuoden aikana Lukulahja lapselle -kirjakassi on jaettu jo yli 65 000 vauvaperheelle neuvoloissa ympäri Suomen. Kirjakassien jakaminen ei ole osa virallista neuvolaohjelmaa, siksi oli tärkeää saada terveydenhoitajat mukaan toimintaan.

”Terveydenhoitajat ovat laajasti tunnistaneet ääneen lukemisen merkityksen lapsen kehitykselle ja ovat tilanneet kirjakasseja jaettavaksi yli odotusten. Olemme kiitollisia yhteistyöstä neuvoloiden ja terveydenhoitajien kanssa. Tieto lapselle lukemisen tärkeydestä kuuluu tasapuolisesti kaikille vanhemmille,” Lukulahja lapselle -ohjelman hankepäällikkö Emmi Jäkkö iloitsee.

Poikkeuskevät on lisännyt perheiden lukemista

Myös korona-epidemiasta johtuva poikkeuskevät on vaikuttanut suomalaisperheiden lukemiseen. Lukukeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan lähes joka neljännessä lapsiperheessä on luettu tänä keväänä tavallista enemmän. Tutkimusyhtiö Innolinkin toteuttamassa kyselyssä selvitettiin myös laajemmin perheiden lukutottumuksia. Yli kolmannes vanhemmista kertoi lukevansa lapselleen, koska neuvolassa oli muistutettu lukemisen tärkeydestä. Tulos osoittaa Lukulahja lapselle -ohjelman tärkeyden ja neuvolasta saatavan valistuksen merkityksen. Hankkeen vaikutuksia seurataan koko kolmen vuoden ajan.

”Meistä oli todella hienoa saada tällainen kirjakassi ja toivon todella että se on innostanut ihmisiä lukemaan lapsille enemmän. Tarinat ainakin olivat niin hyviä, että niitä on kiva lukea uudelleen ja uudelleen ja poikaamme ne jaksavat naurattaa joka kerta. Myös kuvitukset olivat hauskoja ja hyvin tehtyjä. Aivan mahtava projekti ja toivottavasti se saa jatkua hamaan tulevaisuuteen saakka”, Lukulahja lapselle -kirjakassin neuvolasta saanut Mari Ruissalo Tampereelta toivoo.

Lukulahja lapselle -kirjakassit ovat maksuttomia kaikille neuvoloille. Kirjakasseja voi tilata Lue lapselle -verkkopalvelusta. Se palvelee kaikkia varhaislukemisesta kiinnostuneita ammattilaisia ja erityisesti alle kouluikäisten lasten vanhempia. Sivustolta löytyy tietoa ääneen lukemisen tärkeydestä 14 eri kielellä.

Lukulahja lapselle -kirjakassi on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi ja myöhemmin tänä vuonna myös saamenkielillä ja yleisimmillä maahanmuuttajakielilllä.

Tilaa uutiskirjeemme