Lue kotona - helpot vinkit koko perheelle!

Lapselle ääneen lukeminen ja loruttelu on helppo ja hauska tapa viettää aikaa yhdessä. Rauhoittuminen ja rentoutuminen tuottaa iloa koko perheelle. Lukutilanteessa ollaan sylikkäin tai vierekkäin ja usein jo tämä läheisyys rentouttaa lasta virittymään paremmin kirjan, tarinan, sadun tai runon taajuudelle.

Vinkkejä yhteisiin lukuhetkiin

Lukemisesta rutiini
Mihin päivän hetkeen lukeminen sopisi teidän perheessä parhaiten? Aamutoimien jälkeen, ennen päiväunia, jälkiruoaksi ruokailun jälkeen? Lukea voi koska vain. Varatkaa lyhyt hetki joka päivä yhteiselle lukuhetkelle.

Mielikuvittamaan
Mitä tarinassa tapahtui? Millaisia hahmoja kirjassa esiintyy? Minkälainen taideteos tarinasta syntyy? Piirtäkää, maalatkaa tai askarrelkaa.

Kirjasta leikki
Herättäkää tarina eloon! Löytyykö kotoa kirjassa mainittuja eläimiä tai hahmoja pehmoleluina tai nukkeina? Mitä kirjassa syödään? Minkälaisen majan tarinan pohjalta voisi rakentaa? Miten päähenkilö pukeutuu? Kirjan tarina voi jatkua lapsen leikissä.

Tutki ja opi
Eläinkirjoja, luontokirjoja, harrastuskirjoja ja muita tietokirjoja voi tutkia yhdessä lapsen kanssa. Löytyisikö luontokirjan kasveja kotipihalta? Mikä on maailman suurin eläin? Miten rakennetaan linnunpönttö?

Lorukortit käyttöön
Tulosta lorukortit ja leikkaa irti. Heitä kortit hattuun tai pipoon ja anna lapsen nostaa loru kerrallaan. Osassa korteissa mukana leikkiohjeet.

Kerro meille lukuhetkistäsi #luelapselle #luekotona #varttipäivässä on #varttiyhdessä

Luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa

Lukulumo-palvelu
Lukulumo-palvelun saa nyt poikkeuksellisesti maksutta käyttöön. Satoja, laadukkaita kuvakirjoja älylaitteella luettavaksi, laaja valikoima kuvakirjoja myös suomeksi ääneen luettuina.

Iltasatu.org
Maksuton ja kaikille avoin lastensatufoorumi.

Lorupankki
Lue lapselle -lorupankki löytyy tarvittaessa vaikka omasta puhelimesta.

Kirjastot palvelevat etänä
Kannattaa seurata oman alueen kirjastojen nettisivuja, sieltä löytyy vinkkejä e-kirjastoista ja muista kirjaston etäpalveluista.

Lisää lukuvinkkejä

Kyykytä korona – karkaa kirjamaahan
Pro lastenkirjallisuuden hauskat vinkit yhteisiin lukuhetkiin

Lukuliike
Kattava materiaalipankki tehtäviä ja haasteita eri-ikäisille

 

Jo vauvalle kannattaa lukea

Pieni vauva nauttii katselu- ja lorukirjoista. Lapsi nauttii tarinoista ja jaksaa kuunnella, kun aikuinen lukee tai kertoo lapselle erilaisia tarinoita. Lapsen kannalta kirjojen ääneen lukemisessa toteutuu samalla kertaa useampi tarve: läheisyyden, yhdessä tekemisen, yhdessä koetun ilon ja jännityksen sekä sanojen, kielen ja puheen oppimisen tarve.

Lukeminen tukee lapsen kasvua

Kirjojen ääneen lukeminen ja loruttelu avaavat lapselle portin mielikuvituksen maailmaan, jossa aistitaan erilaisia tunteita ja tunnelmia. Ääneen lukeminen tukee myös hahmotuskykyä, vähentää stressiä ja helpottaa erilaisten kokonaisuuksien työstämistä. Lukemisen jälkeinen keskustelu on tärkeä osa yhteistä elämystä.

On tavallista, että lapsi haluaa kuulla tiettyä kuvakirjaa, satua tai tarinaa kerta toisensa jälkeen. Jos lapsen arki on hektistä, tutut tekstit tarjoavat hänelle mieluisan rauhallisen turvasataman ja hengähdyspaikan. Rentouttavan lukuhetken jälkeen lapsen on usein helpompi lähteä kertomaan jostakin hänen mieltään askarruttaneesta asiasta tai päivän tapahtumista.

Tilaa uutiskirjeemme