Kirjastot ovat keskeisessä asemassa perheiden ja lasten tasavertaisen lukuharrastuksen mahdollistajina. Lukupolku-malliin on nivottu mukaan yhteistyö kirjaston kanssa. Lukupolku kannustaa päiväkoteja ja kouluja kirjastoyhteistyöhön ja kirjaston palveluiden hyödyntämiseen ja lapsia ja vanhempia kirjastojen aktiiviseen käyttöön.
Kirjaston käyttö tehdään tutuksi: Eskarin ja 1. luokan tehtäväpoluilla alkusyksyn yhdet tehtäväaskeleet on omistettu kirjastokäynneille, joilla lapset saavat lainata itseään kiinnostavaa luettavaa.
Lukemisen lukujärjestys opettajalle ohjaa opettajaa myös kirjastorutiineihin:
Esihenkilöitä muistutetaan hyödyntämään kirjastojen lukutaitotyön asiantuntemusta opettajien lukutaito-osaamisen vahvistamisessa.
Vinkki: Ota suunnitelmalliseen kirjastoyhteistyöhön avuksi SJK Erten valmiit yhteistyömallit: https://www.sjkerte.fi/yhteistyomallit
Kirjasto auttaa löytämään sopivaa ja kiinnostavaa luettavaa. Useissa tehtävissä opettajalle suositellaan kirjaston hyödyntämistä tehtävää sopivien kirjojen löytämisessä. Myös näiden tehtävien yhteydessä voidaankin tehdä kirjastoreissu. Esimerkiksi:
Kirjastojen lukutaitotyön asiantuntemusta on hyödynnetty Lukupolun tehtävissä, esimerkiksi:
Tutustu myös Sini Helmisen ohjeisiin kirjavinkkauksen tueksi artikkelipankissa.
Lukupolun materiaaleissa vinkataan kirjastotoimijoiden tekemiä kirjavinkkilistoja jokaiselle lapselle sopivan ja lasta kiinnostavan luettavan löytämiseksi.
Ensimmäisen luokan kirjastotehtävässä opettajaa kehotetaan kannustamaan lapsia kirjastoon jatkossa myös kavereiden ja vanhempien kanssa.
Vanhempainiltamateriaaleissa muistutetaan kirjaston käytöstä matalalla kynnyksellä.
Monikielisen kirjaston materiaaleja suositellaan, jotta kirjasto tulisi tutuksi monikielisille vanhemmille ja lapset löytäisivät sopivaa luettavaa myös omalla kielellä.