Vanhemmille on tärkeää välittää viesti, että lukeminen on mukavaa yhteistä tekemistä ja siitä on paljon hyötyä lapselle. Vanhempainillan rungon avulla pidät vaikka kokonaisen lukemisharrastukseen kannustavan vanhempainillan. Vinkkilista auttaa ottamaan lukemisaiheet puheeksi arjen kohtaamisissa.
Lukuharrastukseen kannustava video
Keskustelkaa videon jälkeen: mitkä ovat perheille sopivia yhteisiä lukuhetkiä?
Vinkki: Lähetä video muistutukseksi vanhemmille Wilmassa tai muussa viestintäkanavassa.
Miksi lukeminen on niin tärkeää lapselle? 5 faktaa lasten ja nuorten lukemisesta
Mitä lapselle voisi lukea? Kirjavinkkejä eri-ikäiselle
Aktivoi vanhempia koko perheen lukemiseen yhteisellä haasteella. Tehkää haasteesta kotien ja varhaiskasvatuksen tai koulun yhteinen! Voitte sopia, että lukuhaasteen satoa tutkitaan koulussa esimerkiksi lukukauden lopussa.
Kysy alueenne haasteista ja lukudiplomeista lähikirjastosta. Esimerkkimateriaali: Lukubingot (Muurame): muurame.fi/palvelut/lukemaan
Esiopetus: Lukubingo esiopetukseen (muurame.fi)
Alkuopetus: Lukubingo alkuopetukseen (muurame.fi)
Tulosta esitteet lukemisen tärkeydestä vanhemmille mukaan kotiin: Esitteet eri kielillä
Monikielisen kirjaston esitteet eri kielillä Monikielisen kirjaston sivuilla
Vanhempainiltaan monikieliselle yleisölle: Tulkkausohjelma PowerPoint Live tulkkaa puheen englanninkieliseksi tekstitykseksi ja siitä eri kielille vanhemman omaan puhelimeen.
Kannusta myös vanhempainyhdistystä osallistumaan lukevan yhteisön rakentamiseen esimerkiksi haastamalla vanhempia lukemaan tai pitämällä lukupiirejä.
Vinkkejä perheiden yhteisiin lukuhetkiin: Tälle sivulle on koottu vinkkejä huoltajille esimerkiksi perheen yhteisen lukurutiinin luomiseksi sekä erilaisia kirjavinkkilistoja. Linkkiä voi jakaa suoraan huoltajille esim. Wilma-viestillä: luelapselle.fi/luekotona
Sanataiteesta harrastus lapselle? Sanataiteen harrastaminen tukee taatusti lapsen lukuiloa ja luku- ja kirjoitustaitoa. Lisätietoa sanataiteen harrastusmahdollisuuksista Suomen Sanataideopetuksen seuran sivuilla.
Vanhemmille on tärkeää välittää viesti, että lukeminen on mukavaa yhteistä tekemistä ja siitä on paljon hyötyä lapselle. Voit ottaa puheeksi vanhemman kanssa esimerkiksi näitä asioita:
Lapsen lempikirjat
Puhukaa lapsen ja vanhemman kanssa siitä, mistä kirjoista lapsi on pitänyt. Kerro myös lapsen edistysaskelista lukemisessa. Anna mahdollisuus tuoda lapsen lempikirja kotoa päiväkotiin tai kouluun. Luokan valitsemaan lukumittariin voidaan lisätä myös kotona luettuja kirjoja.
Ääneen lukeminen
Kannusta lukemaan kirjoja ääneen, vaikka lapsi osaisi jo lukea itse. Lukutaito kehittyy pitkään ja lapsi pääsee ääneen lukemisen ansiosta myös haastavampien kirjojen pariin, joita ei vielä itse pystyisi lukemaan.
Lukurutiini
Kannusta luomaan perheen arkeen sopiva lukemisrutiini, kuten iltasatu tai lukuhetki ruoan jälkeen. Lyhyt (5-10 min) lukuhetkikin on merkittävä!
Kirjasto
Ohjaa etsimään kirjastosta lasta kiinnostavaa luettavaa yhdessä lapsen kanssa. Aikuinen toimii lukevana mallina lainaamalla myös itselleen luettavaa.
Lukuläksyt
Kannusta vanhempaa olemaan mukana lapsen lukemistreeneissä. Helppolukuisia kirjoja voi lukea ääneen vuorotellen lapsen kanssa. Lukutreenien jälkeen aikuinen voi lukea ääneen palkinnoksi!
Voit kannustaa lukemaan kotona ääneen erityisesti lapsen omalla äidinkielellä. Vanhempain oppaat 19 eri kielellä.
Kirjoja omalla kielellä voi kysyä omasta lähikirjastosta (Monikielinen kirjasto toimittaa kirjoja ympäri Suomen).
Jos Lukulumo on käytössä, sitä voi kotonakin kuunnella lapsen kanssa omalla äidinkielellä ja käyttää apuna suomen kielen lukuläksyissä.
Nämä vinkit on koottu osana Esi- ja alkuopetuksen Lukupolku- hanketta, jota rahoittaa Opetushallitus. Tästä pääset tutustumaan Lukupolun muihin sisältöihin: luelapselle.fi/lukupolku
Miten tukea parhaiten monikielisen lapsen lukemista? Sivulle on koottu vinkkejä ja materiaaleja, joita varhaiskasvatuksen opettajat ja luokanopettajat, oman äidinkielen opettajat ja ohjaajat voivat käyttää apunaan.