Näin kerrot lukemisesta vanhemmalle

Vanhemmille on tärkeää välittää viesti, että lukeminen on mukavaa yhteistä tekemistä ja siitä on paljon hyötyä lapselle. Vanhempainillan rungon avulla pidät vaikka kokonaisen lukemisharrastukseen kannustavan vanhempainillan. Vinkkilista auttaa ottamaan lukemisaiheet puheeksi arjen kohtaamisissa.

Runko vanhempainiltaan

1. Video: Kodin lukemisharrastus

Lukuharrastukseen kannustava video

Keskustelkaa videon jälkeen: mitkä ovat perheille sopivia yhteisiä lukuhetkiä?

Vinkki: Lähetä video muistutukseksi vanhemmille Wilmassa tai muussa viestintäkanavassa.

2. Lukemisen merkitys lapselle

Miksi lukeminen on niin tärkeää lapselle? 5 faktaa lasten ja nuorten lukemisesta

Mitä lapselle voisi lukea? Kirjavinkkejä eri-ikäiselle

3. Tehtävä kotiin: Yhteinen lukemishaaste

Aktivoi vanhempia koko perheen lukemiseen yhteisellä haasteella. Tehkää haasteesta kotien ja varhaiskasvatuksen tai koulun yhteinen! Voitte sopia, että lukuhaasteen satoa tutkitaan koulussa esimerkiksi lukukauden lopussa.

Kysy alueenne haasteista ja lukudiplomeista lähikirjastosta. Esimerkkimateriaali: Lukubingot (Muurame): https://www.muurame.fi/palvelut/lukemaan/

Esiopetus: Lukubingo esiopetukseen (muurame.fi)

Alkuopetus: Lukubingo alkuopetukseen (muurame.fi)

4. Mukaan kotiin: Esitteet perheille lukemisesta

Tulosta esitteet lukemisen tärkeydestä vanhemmille mukaan kotiin: Esitteet eri kielillä

Monikielisen kirjaston esitteet eri kielillä Monikielisen kirjaston sivuilla

Muita ideoita:

Vanhempainiltaan monikieliselle yleisölle: Tulkkausohjelma PowerPoint Live tulkkaa puheen englanninkieliseksi tekstitykseksi ja siitä eri kielille vanhemman omaan puhelimeen.

Kannusta myös vanhempainyhdistystä osallistumaan lukevan yhteisön rakentamiseen esimerkiksi haastamalla vanhempia lukemaan tai pitämällä lukupiirejä.

 

Vinkkilista: Näin muistutat vanhempaa lukemisesta arjessa

Vanhemmille on tärkeää välittää viesti, että lukeminen on mukavaa yhteistä tekemistä ja siitä on paljon hyötyä lapselle. Voit ottaa puheeksi vanhemman kanssa esimerkiksi näitä asioita:

Lapsen lempikirjat

Puhukaa lapsen ja vanhemman kanssa siitä, mistä kirjoista lapsi on pitänyt. Kerro myös lapsen edistysaskelista lukemisessa. Anna mahdollisuus tuoda lapsen lempikirja kotoa päiväkotiin tai kouluun. Luokan valitsemaan lukumittariin voidaan lisätä myös kotona luettuja kirjoja.

Ääneen lukeminen

Kannusta lukemaan kirjoja ääneen, vaikka lapsi osaisi jo lukea itse. Lukutaito kehittyy pitkään ja lapsi pääsee ääneen lukemisen ansiosta myös haastavampien kirjojen pariin, joita ei vielä itse pystyisi lukemaan.

Lukurutiini

Kannusta luomaan perheen arkeen sopiva lukemisrutiini, kuten iltasatu tai lukuhetki ruoan jälkeen. Lyhyt (5-10 min) lukuhetkikin on merkittävä!

Kirjasto

Ohjaa etsimään kirjastosta lasta kiinnostavaa luettavaa yhdessä lapsen kanssa. Aikuinen toimii lukevana mallina lainaamalla myös itselleen luettavaa.

Lukuläksyt

Kannusta vanhempaa olemaan mukana lapsen lukemistreeneissä. Helppolukuisia kirjoja voi lukea ääneen vuorotellen lapsen kanssa. Lukutreenien jälkeen aikuinen voi lukea ääneen palkinnoksi!

 

Lisävinkkejä keskusteluihin monikielisen oppijan vanhempien kanssa:

Voit kannustaa lukemaan kotona ääneen erityisesti lapsen omalla äidinkielellä. Vanhempain oppaat 19 eri kielellä.

Kirjoja omalla kielellä voi kysyä omasta lähikirjastosta (Monikielinen kirjasto toimittaa kirjoja ympäri Suomen).

Jos Lukulumo on käytössä, sitä voi kotonakin kuunnella lapsen kanssa omalla äidinkielellä ja käyttää apuna suomen kielen lukuläksyissä.

 

Palaa Lukupolun pääsivulle

Tilaa uutiskirjeemme