Annika Sandelin

Annika Sandelin, född 1972, är författare och bibliotekarie. Hon drömde redan som barn om att bli författare och skrev då bland annat fräcka verser om klasskamrater och lärare samt ett antal inledande kapitel på romaner om olyckliga banhemsbarn.

Annika Sandelin debuterade 1999 med Dikter om öden och döden tillsammans med Stella Parland och har sedan dess skrivit flera böcker, varav de flesta för barn. Hon nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2014 för Råttan Bettan och masken Baudelaire tillsammans med illustratören Karoliina Pertamo. Samma år belönades de för boken av Svenska litteratursällskapet. Texten och bilderna skapar tillsammans en slitstark bok för både små och stora. Sandelins text är fyndig, vild och präglad av en djup ömsinthet och respekt för barnet. Pertamos illustrationer är generösa och associativa och möter texten med ett eget humör. En barnbok med klassikervarning.

Hennes senaste böcker är babyboken Säg hej (2017) samt barnromanen Nattsvart och underbart (2018). Hon tilldelades Vanessapriset 2018 för sina mångsidiga och passionerade insatser inom den finlandssvenska barnlitteraturen. Hon har även översatt barnpoesi och skrivit hörspel. Kring allt vad hon gör står en fläkt av gott humör och vilda äventyr och värme, en lämplig portion galenskap och en djup förståelse för hur det är att vara liten.

Annika Sandelin om Liten:

”Jag ville skriva dikter vars rytm och rim tilltalar bebisar redan innan de förstår ordens betydelser. Samtidigt som jag har försökt göra innehållet okomplicerat har jag velat undvika det allt för platta och endimensionella. Humorn är viktig i flera av mina dikter och jag hoppas att den tilltalar lite större barn och de vuxna som läser högt. Ganska många av mina dikter fungerar också som lekar, t.ex. finger- och ridramsor. Jag hoppas att dikterna i Liten bidrar till en rolig och kravlös samvaro mellan bebisar och föräldrar (eller andra vuxna) och att de under läsningen njuter av varandras närhet.

Jag tycker att det är ett mycket bra initiativ och det bästa sättet att nå småbarnsfamiljer är just via rådgivningarna. På så vis når Läsgåvan familjer som inte annars brukar köpa eller låna böcker. Alla barn borde ha rätt till böcker och förhoppningsvis ger Läsgåvan familjerna ett ökat intresse för läsning och leder till att de lånar eller skaffar flera böcker. Barn som allt för sällan kommer i kontakt med böcker får ett fattigare språk och också deras fantasi kan bli lidande.

Högläsning är en delad upplevelse och ett härligt sätt att umgås. Då man läser högt för barnet leder man in det i böckernas värld och läsningen blir någonting naturligt och roligt redan från början. Redan innan barnet förstår orden kan det njuta av rösten, textens rytm och närheten till den som läser. Genom högläsning utvecklas barnets språk, fantasi och empati. Högläsning ger också den vuxna mycket – det är underbart att se barnets reaktioner och en bra barnbok blir inte tråkig ens då man läser den gång på gång. Högläsning är en lugn stund av fin samvaro.”

Prenumerera på nyhetsbrev