Henrik Huldén

Henrik Hulden, född 1957, är en finlandssvensk publicist, verspoet och visartist, yrkesverksam inom nordiskt och finsk-svenskt samarbete.

Henrik Huldén skriver bl.a. dagsvers under signaturen Gromit i Hufvudstadsbladet och har hittills publicerat två verssamlingar; “Gromit samlar sig” år 2014 och “Vers för närsynta öron” år 2016. Han har också redigerat vinviseboken “Låt vinet sjunga” år 2016 och festboken ”Fira klingande kalas” år 2009. År 2014 skrev han en biografi över Claës Cedercreutz på finska på Litorale under namnet Reutsi – Kymenlaakson hypnotisoiva kirurgi. På svenska finns biografin utgiven av Svenska folkskolans vänner med titeln “Claes Cedercreutz – kirurgen som kunde trolla”. Huldén har publicerat två barnböcker om Gosse Gosig och han står hösten 2017 bakom sångtexterna i Lilla Teaterns föreställning “Det ordnar sig, sapiens”.

Som visartist har Henrik uppträtt på visfestivaler i Norden samt med egna konserter. Han har även medverkat i olika samlingsskivor. Henrik är svensk, finsk och nordisk mästare i nyskrivna snapsvisor. Han är ledamot av Hugo Bergroth-sällskapet och Finlandssvenska rimakademin och han har varit ordförande för Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors. Under 20 års tid var han verksam inom finländsk radio och TV, bland annat som projektledare för TV-serien Kontrapunkt samt ordförande för Nordvisionens underhållningschefsgrupp. Sedan 2003 har Henrik varit anställd vid Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland.

Henrik Huldén om Liten:

– För mig var det viktigt att skriva tydliga, rytmiskt enkla och ibland lite överraskande dikter, som tillsammans med Annika Sandelins dikter är användbara och lockar in läsaren i läsandets värld. Våra dikter är skrivna i samma anda, men de är ändå olika. Jag leker med språkets olika möjligheter och uppmuntrar familjerna att göra lika, visa på språkliga uttryck, glädjen i rörelse och närhet, fantasins gränslöshet och också hur man med dikter kan utveckla, minnas och uttrycka tankar. Det växande barnets språkliga potential är enorm och för mig är det en jämlikhetsfråga att ge alla en chans att njuta av språkets och uttryckets möjligheter. Högläsning är en win-win-situation som utstrålar kärlek. Den som lyssnar kan helt koncentrera sig på att lyssna, känna gemenskapen och skapa de inre bilder som berättelsen genererar, och den som läser får känna givandets glädje.

 

Beställ nyhetsbrev