Malin Klingenberg

Malin Klingenberg , född 1979, är författare och textilformgivare.

Malin Klingenberg om Sagor för små:

”Jag ville skriva en berättelse som väcker nyfikenhet och iver. Jag ville berätta en saga som får läsaren att känna sig förväntansfull, och dessutom också smartare än sagans huvudpersoner.

Jag tycker initiativet att dela ut böcker på rådgivningen är fantastiskt! Böcker finns tyvärr inte i alla hem, och det är synd, för gemensamma lässtunder bidrar till så mycket positivt. Både vi vuxna och barnen får möjlighet att sitta tillsammans och förlora oss i ett spännande äventyr. På köpet lär vi oss mer om kommunikation och om känslor. Vi lär oss nya ord, vilket gör att vi kan uttrycka våra egna tankar, känslor och behov mycket tydligare. Och så lär vi oss hur det känns att vara någon annan, eftersom läsningen på ett helt unikt sätt hjälper oss att föreställa oss en annan persons innersta.

Personligen tycker jag att högläsningen bjuder på mysig samvaro, och att jag och barnen via böckerna får skapa en gemensam fantasivärld som vi kan vistas i tillsammans. Dessutom får vi tillfälle att prata om ämnen som kanske annars inte skulle komma upp.”

 

Verk

Fisens liv (med bilder av Sanna Mander), 2019
Älgflickan, 2018
Rakels mirakel (med bilder av Joanna Vikström Eklöv), 2017
Den fantastiske Alfredo (med bilder av Joanna Vikström Eklöv), 2016
Den falska Bernice (med bilder av Joanna Vikström Eklöv), 2015
Alberta Ensten och Uppfinnarkungen Fontana Media, 2014
Irene och Sedelsugen (med bilder av Joanna Vikström Eklöv), 2013
Det luktar inte (antologi), 2012

Ordkonst – Alla har fantasi (red.) 2010

Patrik och Pensionärsmakten (med bilder av Joanna Vikström Eklöv), 2010

De fetas föreställning (antologi), 2003

 

Pris och utmärkelser

Runeberg Junior-priset 2017 för Den fantastiske Alfredo med illustrationer av Joanna Viktström Eklöv
“En bok med en fartfylld start och ett flyt som håller hela vägen. Gott om action och ett språk som för texten framåt utan att vara förenklad. Också här är det barnen som klarar biffen.”

Andra pris i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst! 2016

Hederspris i Fontana Medias barnbokstävling 2013
Manuskriptet är en välfungerande helhet där vanlig skolvardag, spänning och humoristiska infallsvinklar vävs ihop i ett fantasifyllt och intrikat äventyrsbygge.

Första pris i Arvid Mörne-tävlingen 2003
Första pris tillfaller Malin Klingenberg för novellen De fetas föreställning. I visuellt genomarbetade sekvenser, som om berättaren stod bakom en filmkamera, förs man in i en tv-styrd verklighet som öppnas mot ett surrealistiskt gränsland, där allvar och humor möts. Novellen blir ett drömspel mitt i vardagen.

Första pris i Studenthälsans skrivtävling 2003
Texten är fokuserad och talar om den stressade kroppen på ett levande, igenkännande sätt. Litterärt sett är texten bra och håller en stilistiskt hög nivå med intressant gestaltning, berättelsen rör sig mellan två världar på ett trovärdigt sätt.

 

 

Beställ nyhetsbrev