Liten – EN POESIBOK FÖR BABY OCH FÖRÄLDER

Det lönar sig att läsa redan för en baby! Liten är en poesibok för babyns och förälderns gemensamma lässtunder.

 

I Liten har vi samlat nya, specialskrivna dikter av Finlands främsta verspoeter Henrik Huldén och Annika Sandelin. De förtjusande dikterna passar i många stunder i vardagen och boken innehåller rim och ramsor för en lång tid framöver. Bland dikterna hittar du fakta om läsning för föräldrar. Tidiga läsupplevelser är oersättliga för barnets utveckling!

Liten är tryckt på tjock kartong, så den håller bra även i barnets händer. Sidorna är tåliga och kan torkas av, Liten är alltså grötsäker!

När du pratar med och läser för babyn, ger du hen den viktigaste gåvan – ett eget modersmål. För barnet betyder språket känslor, utveckling av tankeverksamhet och kontakt med andra människor. Babyns språkliga utveckling börjar redan under de allra första månaderna. Det är aldrig för tidigt att läsa för barnet.

De gemensamma lässtunderna är samspel mellan baby och förälder. Närheten och att hålla babyn i sin famn skapar en stadig grund för hela familjens välmående. Babyn lär sig snabbt att känna igen bekanta ljud och de ger babyn en känsla av trygghet och förståelse. Genom upprepning gör rytmen samt föräldrarnas intonationer i rim och ramsor dagens händelser bekanta för barnet. Läsning kan också skapa lugn och gemensam tid i vardagen. Godnattsagan hjälper föräldrarna att lugna ner barnet och skapa förutsättningar för god sömn.

Böcker och läsning påverkar barnets liv på många sätt. När man har ord för att uttrycka sig själv och berätta om sina känslor, klarar man sig bättre i grupp. Läsning utvecklar också barnets förmåga att sätta sig i en annans situation och förstärker emotionella färdigheter. Dessutom kan böcker erbjuda trygghet och insikter under barnets olika utvecklingsskeden.

Beställ nyhetsbrev